Heerlijk! Zongedroogde tomaten. Klinkt goed....Maar deze komen gewoon uit de oven aangezien de zon vaak op zich laat wachten.
Oven gedroogde tomaten zijn veel sterker van smaak en kunnen ook in een gerecht gebruikt worden als smaakversterker. In plaats van gewone tomaten kun je dan enkele oven gedroogde tomaten
gebruiken.
Bijvoorbeeld bij tomatentapenade.
Ingrediënten:
- 6 rijpe tomaten
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Optioneel: kruiden (gedroogde basilicum),
knoflook
Benodigdheden:
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Pot met deksel
- Snijplank
- Mes of lepel
- Snijd de tomaten in vieren.
- Haal de pitjes en het binnenste eruit met een mes of lepel.
- Leg de partjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
- Hussel alles goed door elkaar zodat de hele tomaat bedekt is met olijfolie.
- Verdeel de tomatenpartjes over de bakplaat met het vel naar beneden.
- Zet de oven aan op 100˚C. Schuif de bakplaat in de oven.
- Het is nu zaak om dit in de gaten te blijven houden. De tomaatjes zijn klaar zodra je ziet dat het binnenste vruchtvlees op is gedroogd.Dit zal een tijd duren (wellicht een uurtje of 5 of
meer).
- Zodra de tomaatjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Ze kunnen nu in de pot gedaan worden.
- Giet er olijfolie overheen totdat de tomaatjes onder staan.
- Je kunt eventueel nog een paar tenen knoflook toevoegen aan de pot.
Tip: Je kunt de tomaatjes ook bestrooien met kruiden. Zorg er wel voor dat je dit doet voordat je de olie erover sprenkelt. Alles wat onder de olie zit, verbrand niet.
Tip: Giet de olie niet weg zodra de tomaatjes op zijn. Het is een heerlijke olie geworden door de tomaatjes en de eventueel gebruikte kruiden en knoflook.