Afkooksels

 

Bij afkooksels gebruik je de stevige delen van de plant (bast, wortel, wortelstokken en bessen). Dit vanwege hun geneeskrachtige werking. Afkooksels moeten altijd tenminste 10 minuten koken zodat de werkzame stoffen eruit komen.

 

Wat heb je nodig?:

  • 20 gram gedroogde of 40 gram verse kruiden
  • 8 deciliter water

Snijd het deel van de plant heel fijn. Doe dit in een pan met koud water en zet dit op het vuur. Wanneer het kookt, doe je de deksel op de pan. Zet het vuur lager en laat het voor een paar minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.

 

Let op: bladeren van planten hebben een kortere kooktijd nodig dan wortels of bast. Mocht je een afkooksel willen maken van zowel een wortel en een blad, voeg je het blad de laatste paar minuten van de kooktijd toe.

Haal het vervolgens van het vuur en laat het nog een paar minuten met de deksel erop staan.