Kurkuma

 

Kurkuma is een superfood. Logisch als je bedenkt dat er recente onderzoeken zijn waarin kurkuma een rol speelt tegen de groei van bepaalde kankercellen.

Ook is kurkuma een sterke speler op het gebied van reuma.

 

En, wat ik zojuist ontdekt heb, kurkuma heeft zowaar een eigen E-nummer. Dus....Ze zijn niet allemaal slecht. 

 

Kurkuma heeft verschillende namen; Koenjit, Turmeric en geelwortel.

Er zijn vele verschillende soorten kurkuma maar er is er maar 1 met een geneeskrachtige werking. Dit is de kurkuma-longa.

 

De werkzame stof in kurkuma-longa is curcumine. Dit stofje is ontstekingsremmend, een sterke antioxidant en antibacterieel.

 

Om kurkuma geneeskrachtig te laten werken, dient een beetje zwarte peper en wat vet toegevoegd te worden. Wanneer je kurkuma-longa gebruikt voor de geneeskrachtige werking, moet je het niet te heet verwarmen. Dan verliest het zijn werking.

 

Het gebruikt van (de juist) kurkuma is zonder bijwerkingen. Maar de werking laat langer op zicht wachten dan reguliere geneesmiddelen.

 

De geneeskrachtige werking van Kurkuma:

  • Sommige kankersoorten (blokkeert de groei van de kankercellen)
  • Gaat uitzaaiingen tegen
  • Remt de aanmaak van groeifactoren
  • Stimuleert antigroeifactoren en zet aan tot celdood, met als zeer positieve  note: het is niet giftig voor gezonde cellen
  • Heilzaam bij gewrichtsklachten (reuma). Het dient dan samen gebruikt te worden met zwarte peper en wat vet zodat het beter op wordt genomen. Je kunt eventueel je eigen capsule met kurkuma en zwarte peper maken. Hoe je capsules maakt, lees je hierDe juist verhouding is 9 delen kurkuma-longa en 1 deel zwarte peper.

 

 

**Wanneer je regelmatig gebruik wilt gaan maken van kruiden en specerijen op medicinale basis raad ik je aan een fytotherapeut te consulteren. Zij zijn gespecialiseerd in de medicinale werking van kruiden en kunnen je vertellen hoevaak en in welke hoeveelheden je het kruid veilig kunt gebruiken**