Een tinctuur is een kruidenthee met alcohol. De
alcohol zorgt voor het vrijkomen van nog meer bestanddelen in een kruid.
De alcohol kan ook vervangen worden door glycerine of azijn.
Maar dat is niet het enige verschil met een kruidenthee.
Ook zorgt de alcohol dat de tinctuur lang houdbaar is (2 jaar) terwijl een thee maar maximaal 24 uur houdbaar is.
Een tinctuur is sterker dan een kruidenthee en wordt daarom in kleinere hoeveelheden ingenomen. (milliliters of theelepels).
20 druppels = 1 ml en 5 ml = 1 theelepel
De dosering varieert van 3x daags 1 ml tot 5 ml. Dit is afhankelijk van het kruid.
Wat heb je nodig?
- 200 gram gedroogde kruiden of 400 gram verse kruiden
- 2,5 deciliter alcohol van minstens 30% (bijvoorbeeld wodka of gin). Gebruik geen industriele alcohol!
- 7,5 deciliter water
Snijd de kruiden fijn en doe ze in een glazen pot.
Meng de alcohol met het water en voeg de vloeistof toe. Sluit de pot goed af. Zet het op een warme donkere plaats en laat dit 14 dagen staan.
Schud de pot om de 3 dagen om.
Na 2 weken zeef je het mengsel en doe je het in een schone pot. Het kruidenoverblijfsel doe je in een katoenen doek en wring je uit. Ook dit doe je in de pot.
Doe de tinctuur in een gekleurde pot of zet op een donkere plaats. Zet de bereidingsdatum op de fles.