Cacao & Wortel Taart

 

Dit recept komt bijna letterlijk van www.ohmypie.nl.

Een geweldige site met de meest fantastische glutenvrij taarten.

 

Deze taart is super lekker EN gezond.

Dus je kunt hem zonder bezwaren bij het ontbijt eten 😉

Glutenvrij, lactosevrij en geraffineerde suikervrij. Wat wil je nog meer?

 

Ingrediënten voor de cacao bodem:

  • 200 gram zoete aardappel
  • 1,5 ei
  • 1eetlepel agave siroop of honing
  • 50 gram rijstmeel ( of een ander meel)
  • 50 gram kokosmeel (of amandelmeel)
  • 0,5 eetlepel bakpoeder (dr. Oetker is glutenvrij)
  • 50 gram dadels in kleine stukjes 
  • 1 eetlepel kokosolie of geklaarde boter
  • 2 eetlepels cacao
  • snufje zout

Ingrediënten voor de wortel bodem:

  • 1,5 ei
  • 2 eetlepels agave siroop of honing
  • 50 gram rijstmeel (of een ander meel)
  • 50 gram kokosmeel (of amandelmeel)
  • 0,5 eetlepel bakpoeder (van dr. Oetker is glutenvrij)
  • 50 gram dadels in kleine stukjes
  • 1 eetlepel kokosolie of geklaarde boter
  • 50 milliliter plantaardige drink zoals amandelmelk, havermelk, lactosevrije melk, sojamelk
  • 2 eetlepels rasp van een sinasappel
  • 200 gram geraspte wortels
  • 50 gram gehakte pecannoten (of wat jou voorkeur heeft)
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • snufje zout

Voor de tussen laag:

  • 1000 gram soja yoghurt, of Lactosevrije yoghurt van Arla (Jumbo)
  • 6 a 8 eetlepels agavesiroop of honing
  • 12 blaadjes blanke gelatine
  • 2 theelepels vanille aroma of het merg van 1 vanille stokje
  • scheutje citroensap
  • 4 eetlepels water
  • 1 theelepel xanthaangom

Ingrediënten voor de toplaag:

  • 200 gram mangostukjes
  • een scheutje sinasappelsap (gebruik de sinasappel die je geraspt hebt)
  • 2 blaadjes blanke gelatine

Benodigdheden:

  • 2 springvormen van 24 centimeter
  • Oven
  • 1 kookpan voor de zoete aardappels en later voor de mango
  • Rasp voor de sinasappel
  • Garde of handmixer
  • Spatel om door elkaar te roeren
  • 1 bakje voor het weken van de gelatine blaadjes
  • 1 staafmixer
  • 1 spatel om op het einde de taart mee in elkaar te zetten
  • 4 mengkommen
  • 1 snijplank
  • 1 mes

***Weeg, snijd, rasp enzovoorts alle ingrediënten en zet dit klaar.

 

***Je kunt de bodems tegelijk in de oven bakken. Daar moet je oven wel groot genoeg voor zijn en je moet in het bezit zijn van twee springvormen van 24 centimeter. Controleer eerst of je springvormen samen in de oven passen.

 

De cacao bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 175˚C
  2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in gelijke stukken
  3. Kook de zoete aardappels tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen
  4. Snijd de dadels in kleine stukjes (ook meteen voor de tweede bodem)
  5. Doe in een mengkom: rijstmeel, kokosmeel, bakpoeder, 50 gram dadelstukjes, kokosolie of geklaarde boter, en de cacao. Kneed dit tot een egaal mengsel.
  6. Voeg de afgekoelde zoete aardappel toe en eventueel een scheutje van de plantaardige melk. Kneed dit door het mengsel.
  7. Mix de eieren met de agave siroop of honing in een kom lobbig (5 minuten)
  8. Voeg het eimengsel toe aan het deeg en roer dit goed door elkaar
  9. Vet de springvorm (olijfolie, of kokosolie) in en plaats eventueel wat bakpapier op de bodem
  10. Giet het deegmengsel in de springvorm
  11. Zet dit in de oven voor 25 à 30 minuten of maak eerst de tweede bodem zodat ze samen in de oven kunnen.
  12. Prik na 25 minuten met een satéprikker in de bodem om te zien of hij gaar is. Komt de prikker er nat uit, moet hij nog even. Komt de prikker er droog uit, dan is de bodem klaar.
  13. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen. Let op; haal de bodem niet uit de springvorm! Deze bodem vormt de basis voor de taart.

De wortel bodem:

  1. Zorg dat de oven is voorverwamd op 175˚C
  2. Doe in een mengkom: rijstmeel, kokosmeel, bakpoeder, 50 gram dadelstukjes, kokosolie of geklaarde boter, sinasappelrasp, speculaaskruiden en kaneel. Kneed dit tot een egaal mengsel.
  3. Voeg de wortelrasp en de melk toe en meng dit goed door.
  4. Mix de eieren met de agave siroop of honing in een kom lobbig (5 minuten)
  5. Voeg dit toe aan het deegmengsel
  6. Roer alles goed door elkaar. 
  7. Strooi nu de noten door het deegmengsel
  8. Vet de springvorm (olijfolie of kokosolie) in en plaats eventueel wat bakpapier op de bodem.
  9. Giet het deegmengsel in de springvorm
  10. Zet dit al dan niet samen met de brownie bodem in de voorverwarmde oven voor 25 à 30 minuten.
  11. Prik na 25 minuten met een satéprikker in de bodem om te zeien of hij gaar is. Komt de prikker er nat uit, dan moet hij nog even. Komt de prikker er droog uit, dan is de bodem klaar.
  12. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen. Let op; haal de bodem nog niet uit de springvorm.

De vulling:

  1. Week de blaadjes gelatine in een bakje water
  2. Klop ondertussen de sojayoghurt met de agave siroop of de honing, citroensap, xanthaangom en de vanille voor 5 à 10 minuten met een handmixer. Heb geduld, de vulling wordt vanzelf luchtiger. Dit heb je nodig om een minder vaste taartlaag te krijgen
  3. Knijp de blaadjes gelatine uit en verwarm deze in een pannetje met 4 eetlepels water. Blijf roeren totdat de blaadjes volledig gesmolten zijn.
  4. Voeg de gesmolten gelatine toe aan het yoghurtmengsel.
  5. Laat de mixer nog even door het mengsel gaan.
  6. Giet nu de helft van het yoghurtmengsel bovenop de (afgekoelde ) browniebodem.
  7. Zet de bodem in de koelkast zodat de yoghurtlaag op kan stijven.
  8. Giet de andere helft van het yoghurtmengsel bovenop de afgekoelde carrot bodem. 
  9. Zet ook deze in de koelkast om het yoghurtmengsel op te laten stijven.

De toplaag:

  1. Doe 2 eetlepels water in een pan en voeg de mangostukjes toe. Verwarm de mangostukjes in een pan op een laag vuur.
  2. Week de gelatineblaadjes in een bakje met water. Wanneer ze zacht genoeg zijn, voeg je ze toe aan de mangostukjes
  3. Wanneer de gelatine volledig is opgelost mag de pan van het vuur.
  4. Pureer de mango met een staafmixer totdat het volledig glad is.
  5. Laat dit afkoelen.
  6. Zodra afgekoeld, pak je de springvorm met de carrotbodem uit de koelkast. Giet nu het mangomengsel op het yoghurtmengsel.
  7. Voor een swirleffect trek je met de onderkant van een lepel een ronde.
  8. Zet dit terug in de koelkast om de mangolaag op te laten stijven.

We gaan nu de taart opbouwen:

  1. Pak de springvorm met de browniebodem uit de koelkast. Als het goed is, is het yoghurtmengsel volledig opgestijfd.
  2. Pak de springvorm met de carrotbodem ook uit de koelkast. Ook hier moet het yoghurtmengsel en het mangomengsel opgestijfd zijn.
  3. Haal de ring van de springvorm met de carrotbodem
  4. Haal ook de ring van de springvorm met de browniebodem
  5. Schuif met de spatel onder de carrotbodem en til hem voorzichtig op. Let op; Het kan zijn dat de laag niet meteen los laat. Je kunt ook eerst voorzichtig met een mes eronderdoor gaan.
  6. Plaats deze laag nu bovenop de browniebodem met yoghurtmengsel. Ook hier kun je eerst met een mes onderdoor gaan zodat je zeker weet dat hij los gaat laten.
  7. Zet een taart display of plat bord klaar.
  8. Schuif nu met een spatel onder de taart en til hem voorzichtig van de springvormbodem.
  9. Zet hem op de taartdisplay.

Eet smakelijk!