Basis cake recept

 

CAKE!!!! Ik vind het heerlijk. Maar een lekkere gluten- en lactosevrije cake heb ik in de supermarkt nog niet kunnen vinden. Deze zijn altijd droog en krijg je bijna niet weg. 

 

Een van de eerste glutenvrije recepten die ik heb gezocht is voor een gluten- en lactose vrije cake. Dit vergde wat tijd en mislukkingen maar na een paar weken had ik het ultieme recept gevonden (met hier en daar wat aanpassingen).

 

Deze zoektocht bracht mij bij een bijzondere meel verhouding. Nu ik al een aantal jaren bak, begrijp ik waarom deze verhouding zo ideaal is.

Dit ligt voornamelijk aan de Ketanmeel. Ook wel kleefrijstemeel genoemd. In de verhouding in onderstaand recept fungeert het Ketanmeel als glutenvervanger. 

 

Onderstaand recept is gluten-, lactose- en geraffineerde suiker vrij.

 

Al het meel haal ik bij de "toko". Alle producten uit de "toko" kunnen gluten bevatten! 

 

Onderstaande is genoeg voor 1 cakebodem in een springvorm van 24 centimeter doorsnee of voor een cakeblik.

 

Let wel; wanneer je bakt met "donkere" suiker zoals kokosbloesem-, palm-, of ruwe rietsuiker, zul je ook een donkere cake krijgen. Je kunt er daarom voor kiezen om te bakken met honing of agavesiroop. Deze zijn licht van kleur. Je kunt deze niet 1 op 1 vervangen. In de ingrediëntenlijst zie je in welke verhouding je deze kunt gebruiken. Ook kun je in de ingrediëntenlijst op de link klikken. Je komt dan op de pagina van de betreffende suikervervanger. Hier vind je meer informatie.

 

Ingrediënten:

  • 200 gram geklaarde boter of lactosevrije margarine
  • Voor een donkere cake: 200 gram kokosbloesemsuiker, palmsuiker of ruwe rietsuiker                          
  • OF voor een lichte cake: 16 eetlepels + 2 theelepels honing of agavesiroop
  • 4 eieren
  • 100 gram rijstmeel
  • 50 gram ketan rijstmeel (kleefrijstmeel)
  • 50 gram tapiocameel
  • 2 theelepels bakpoeder

Benodigdheden:

  • 1 Weegschaal
  • 1 Bakvorm (springvorm of cakeblik of een andere vorm)
  • Bakpapier
  • 1 Mixer
  • 1 grote beslagkom
  • 1 Zeef
  • 1 Spatel

Verwarm de oven voor op 160˚C. Let op; geen hetelucht! Dit is niet goed voor het rijzen van de glutenvrije cake.

 

  1. Vet een bakvorm in en bestrooi deze met meel
  2. Klop de boter schuimig met de mixer
  3. Voeg het zoetmiddel toe en klop het geheel tot een massa
  4. Voeg 1 voor 1 de eieren toe
  5. Zet de beslagkom nu boven een bak met heet water (zorg dat de bodem van de beslagkom het water niet raakt in verband met garen van het ei)
  6. Klop 5 minuten op de hoogste stand
  7. Haal de kom van de warmte af
  8. Zet de zeef op de kom en zeef het meel + het bakpoeder door het mengsel
  9. Pak nu een spatel (niet meer met de mixer!) en spatel het meel erdoor
  10. Schep het beslag in de door jou gekozen bakvorm en zet deze in de oven op de richel onder het midden
  11. Bak de cake voor 1 uur in de oven
  12. Zodra klaar, prik je met een prikker in de cake. Doe de deur meteen weer dicht
  13. Als de prikker er schoon uit komt, is de cake klaar
  14. Zo niet, dan laat je de cake nog even langer bakken
  15. Nadat de cake klaar is (prikker komt er schoon uit): haal de cake niet uit de oven. Wacht 15 minuten, zet dan de deur van de oven op een kier
  16. Na 30 minuten mag de cake uit de oven gehaald worden
  17. Laat hem afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt