CAKE!!!! Ik vind het heerlijk. Maar een lekkere gluten- en lactosevrije cake heb ik in de supermarkt nog niet kunnen vinden. Deze zijn altijd droog en krijg je bijna niet weg.
Een van de eerste glutenvrije recepten die ik heb gezocht is voor een gluten- en lactose vrije cake. Dit vergde wat tijd en mislukkingen maar na een paar weken had ik het ultieme recept gevonden (met hier en daar wat aanpassingen).
Deze zoektocht bracht mij bij een bijzondere meel verhouding. Nu ik al een aantal jaren bak, begrijp ik waarom deze verhouding zo ideaal is.
Dit ligt voornamelijk aan de Ketanmeel. Ook wel kleefrijstemeel genoemd. In de verhouding in onderstaand recept fungeert het Ketanmeel als glutenvervanger.
Onderstaand recept is gluten-, lactose- en geraffineerde suiker vrij.
Al het meel haal ik bij de "toko". Alle producten uit de "toko" kunnen gluten bevatten!
Onderstaande is genoeg voor 1 cakebodem in een springvorm van 24 centimeter doorsnee of voor een cakeblik.
Let wel; wanneer je bakt met "donkere" suiker zoals kokosbloesem-, palm-, of ruwe rietsuiker, zul je ook een donkere cake krijgen. Je kunt er daarom voor kiezen om te bakken met honing of agavesiroop. Deze zijn licht van kleur. Je kunt deze niet 1 op 1 vervangen. In de ingrediëntenlijst zie je in welke verhouding je deze kunt gebruiken. Ook kun je in de ingrediëntenlijst op de link klikken. Je komt dan op de pagina van de betreffende suikervervanger. Hier vind je meer informatie.
Ingrediënten:
Benodigdheden:
Verwarm de oven voor op 160˚C. Let op; geen hetelucht! Dit is niet goed voor het rijzen van de glutenvrije cake.