Laksa van geroosterde pompoen

 

Voor Lunch of Diner

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 stengels citroengras
  • 6 tenen knoflook
  • 10 cm gemberwortel
  • 2 verse rode spaanse pepers
  • 4 lente-uitjes
  • 1 grote bos verse koriander
  • 160 ml kokosroom
  • wittewijnazijn
  • Vissaus
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 300 gram bruine rijst of gemengde wilde en bruine rijst
  • 2 flespompoenen
  • 6 kippedijen, met bot
  • sesamolie
  • 2 el ongezouten pinda's of andere noot
  • 2 limoenen

Benodigdheden:

  • Lage ovenvaste pan
  • vijzel
  • blender / keukenmachine

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C. 
  2. Stamp op de citroengrasstengels en haal er het buitenste blad af
  3. Pel en schil de knoflook en gember, snijd de pepers en lente-uitjes in grove stukjes en doe ze samen met de citroengrasstengels in een blender.
  4. Pluk een paar mooie blaadjes koriander
  5. Doe de rest van de koriander met de kokosroom en een flinke scheut azijn en vissaus in de blender. Laat de blender draaien tot er een glad mengsel ontstaat. Giet er geleidelijk scheutjes water bij tot je laksapasta een mooie schepbare consistentie heeft.
  6. Verkruimel de bouillonblokjes in een ondiepe ovenbestendige braadpan.
  7. Giet er 1400 ml kokend water bij, roer tot het blokje is opgelost. Voeg nu de rijst toe.
  8. Snijd 6 plakken van de dikke kant van de flespompoen en schep er de zaadjes uit.
  9. Leg de kippedijen en de pompoen op een bord en wrijf ze in met de laksapasta 
  10. Doe de dijen en pompoen bij de rijst in de pan.
  11. Sprenkel er 2 theelepels sesamolie over en zet de pan 1,5 uur in de oven, of tot er een goudbruin korstje op zit.
  12. Rooster vlak voordat je aan tafel gaat de pinda's/noten en stamp ze fijn in een vijzel en strooi ze samen met de apart gehouden blaadjes koriander over de laksa.
  13. Serveer met partjes limoen en een lekkere frisse salade