Risotto met paddenstoelen en gamba's

 

Ingrediënten:

  • 300 gram risottorijst
  • 2 sjalotjes
  • 8 knoflooktenen
  • 2 bouillonblokjes (let op allergenen)
  • 1 liter water
  • Paddenstoelenmix ongeveer 400 gram
  • 20 gamba's
  • 1 eetlepel tijm
  • 100 milliliter witte wijn (droog)
  • 25 gram margarine
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 6 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • Zout
  • Peper

Benodigdheden:

  • 1 grote pan met deksel en dikke bodem
  • 2 spatels
  • 1 gietbeker
  • 1 lepel
  • 1 kom
  • 1 bakpan
  1. Weeg alle ingrediënten af en zet deze klaar.
  2. Maak de gamba's schoon, spoel ze meerdere keren af zodat er geen vieze resten achterblijven. Doe ze in een bak met koud water.
  3. Maak de paddenstoelen schoon.
  4. Rasp de parmezaanse kaas.
  5. Snijd de sjalotten en de knoflook zeer fijn.
  6. Kook het water, doe dit in een gietbeker. Voeg de bouillonblokjes toe. Roer zodat het blokje oplost.
  7. Zet een grote pan met een dikke bodem op een middenhoog vuur. Doe olijfolie in de pan. Wanneer dit heet is, mogen de sjalotten en 2 fijn gesneden knoflooktenen in de pan.
  8. Fruit dit aan; zorg dat de knoflook niet bruint.
  9. Voeg de tijm, peper en zout toe en roer dit goed door elkaar.
  10. Doe de rijst in de pan en roer door totdat alle olijfolie op is genomen door de risotto. Let op dat de rijst niet aan de bodem vast bakt.
  11. Voeg de wijn toe. Roer door en doe de deksel op de pan. Wanneer de wijn door de rijst is opgenomen, mag je een beetje bouillon toevoegen. 
  12. Roer goed door en zorg dat de rijst net onder staat.
  13. Zet nu het vuur laag (inductie stand 3)
  14. Doe de deksel terug op de pan en wacht totdat de rijst alle bouillon op heeft genomen, maar voordat de rijst aan de bodem vast bakt.
  15. Giet weer bouillon op de rijst.
  16. Herhaal dit en proef de rijst regelmatig.
  17. Zodra je merkt dat het steeds langer duurt voordat de rijst al het vocht heeft opgenomen, proef je de rijst. Is deze zacht en smeuïg? Dan is de rijst gaar.
  18. Ondertussen kun je de paddenstoelen klaar gaan maken.
  19. Doe margarine en wat olijfolie in een bakpan en laat dit smelten.
  20. Voeg de knoflook toe en laat dit even bakken (niet bruin laten worden).
  21. Doe de paddenstoelen in de pan en schud zodat de boter, olie, knoflook en paddenstoelen goed mengen.
  22. Laat dit even bakken op een middenhoog vuur met de deksel eraf.
  23. Zet het vuur na 3 minuten lager en doe de deksel op de pan.
  24. De paddenstoelen gaan nu wat vocht loslaten.
  25. Na 5 minuten zijn de paddenstoelen klaar.
  26. Wanneer ook je rijst klaar is, mogen de paddenstoelen samen met het vrijgekomen vocht bij de rijst gedaan worden.
  27. Roer dit goed en laat dit samen nog even op een laag vuur staan. Het vocht van de paddenstoelen moet opgenomen worden door de rijst.
  28. Doe de parmezaanse kaas door de rijst en roer goed totdat de kaas helemaal is gesmolten en opgenomen door de rijst.
  29. Zet het vuur uit en voeg nu de gamba's toe.
  30. Zorg dat deze onder de rijst zitten. De warmte van de rijst zorgt ervoor dat de gamba's garen.
  31. Na 5 minuten is de risotto klaar.
  32. Strooi de pijnboompitten over de risotto en serveer.