Ghee

 

Ghee wordt gemaakt van roomboter. Wanneer de roomboter verhit wordt, verdampt het water en worden de melkbestanddelen er af geschept. 

 

Vaak wordt Ghee ook wel geklaarde boter genoemd. Maar Ghee en geklaarde boter zijn niet helemaal hetzelfde.

 

Het verschil tussen de twee is dat Ghee langer wordt gekookt waardoor het een nootachtige smaak kijgt. 

 

De voordelen van Ghee en geklaarde boter zijn:

  • Ze kunnen hogere temperaturen aan dan gewone bakboter, je kunt er ook in frituren
  • Ze zijn gezonder omdat de kans op verbranding veel kleiner is
  • Ze zijn langer houdbaar dan gewone boter
  • Ze zijn makkelijker verwerkbaar dan gewone boter
  • Door de verhitting verdwijnt de melksuiker uit de boter. Daardoor zijn Ghee en geklaarde boter geschikt voor mensen met een Lactose-intolerantie

Ingrediënten voor geklaarde boter:

  • 250 gram roomboter
  • 1 koffiefilter
  • 1 afsluitbare pot

Benodigdheden:

  • 1 pan met een dikke bodem
  • 1 kom
  • Lepel
  1. Smelt de roomboter in de pan op een laag vuur. Er vormt zich nu een schuimlaag.
  2. Schep dit eraf met een lepel.
  3. Haal nu de boter van het vuur en laat dit een kwartiertje staan.
  4. De vaste bestanddelen zinken naar de bodem.
  5. Giet de boter voorzichtig af in de kom en zorg hierbij dat de vaste bestanddelen op de bodem van de pan achterblijven.
  6. Laat de boter weer even staan en herhaal zonodig het afgieten nog een paar maal.

Bewaar de geklaarde boter in een afsluitbare pot.

 

Ingrediënten voor Ghee:

  • 250 gram roomboter

Benodigdheden:

  • 1 pan met een dikke bodem
  • 1 kom
  • Lepel
  1. Smelt de roomboter in de pan op een laag vuur en laat dit pruttelen. Het water in de boter borrelt naar boven. De wei-eiwitten vormen een laagje schuim welke je er tijdens het koken steeds af schept met een lepel.
  2. Roer tijdens het koken niet door het vet!
  3. De vaste bestanddelen zakken naar de bodem en beginnen te bruinen. Dit geeft de nootachtige smaak af aan de boter. Dit zal na ongeveer 30 tot 45 minuten gebeuren.
  4. Let op dat de gezakte deeltjes niet verbranden, anders krijg je een bittere smaak aan je Ghee.
  5. Zodra het botervet caramelkleurig is en volledig ontdaan van het schuim, giet je het voorzichtig af in een kom. Laat de bestanddelen achter in de pan.
  6. Herhaal dit proces enkele malen totdat de boter helder is zonder bestanddelen.
  7. Laat dit afkoelen, het zal nu gaan stollen. 
  8. Doe het in een afsluitbare pot.

Ideaal om in te bakken, braden en frituren. Zeker voor mensen met een Lactose-intolerantie.