Volle groenten-tomatensaus met gehakt

 

Ingrediënten:

  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepels gedroogde basilicum of 2 handjes verse
  • 6 knoflooktenen
  • 2 eetlepels havermout of 1 verkruimelde geroosterde speltboterham
  • 1 ei
  • 3 uien
  • Parmezaanse kaas
  • 100 milliliter witte wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes (of hele tomaten)
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 grote winterwortelen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Zout en peper
  • Ghee of geklaarde boter

Benodigdheden:

  • 1 grote bakpan
  • 1 koekepan
  • 1 kom
  1. Maak eerst het gehaktmengesel: Doe in een kom: 1 gesnipperde ui, het ei, de basilicum, 2 fijngesneden knoflooktenen, de havermout of speltboterham, 3 eetlepels geraspte kaas
  2. Meng dit goed met de hand en zet weg in de koelkast.

 Voor de tomatensaus:

  1. Snipper 2 uien.
  2. Snijd 4 knoflooktenen fijn.
  3. Was de bleekselderij
  4. Ontdoe hem van de draaden
  5. Snijd hem in de lengte door en snijd de strengen vervolgens kleine reepjes.
  6. Schil de wortels, snijd ze in de breedte door.
  7. Vervolgens de twee helften in de lengte doorsnijden.
  8. En die stukken in 3 lengtes doorsnijden. Deze stukken snijd je in dunne stukjes.
  9. Fruit de ui aan en voeg dan de knoflook toe.
  10. Laat dit even bakken maar zorg dat de knoflook niet aanbrand.
  11. Voeg nu de bleekselderij en de wortel toe.
  12. Bak dit totdat de groenten glazig zijn.
  13. Voeg wat zout en peper toe.
  14. Voeg nu de tomatenpuree toe.
  15. Bak dit aan.
  16. Wanneer dit goed is aangebakken en de pan schreeuwt om vocht mag de wijn erbij. Je hoort het nu sissen. 
  17. Roer alles door elkaar.
  18. Laat dit op een middelhoog vuur staan. De wijn gaat nu inkoken.
  19. Ondertussen zet je een koekepan op een middelhoog vuur.
  20. Doe wat ghee in de pan.
  21. Wanneer de boter heet is, mag het gehaktmengsel in de pan.
  22. Bak dit aan.
  23. Wanneer dit klaar is (het gehakt is gaar) zet je het vuur uit. L
  24. Laat de pan staan totdat we dit mengsel gaan gebruiken.
  25. Voeg nu de tomatenblokjes toe aan de groenten.
  26. Roer goed door en doe de deksel op de pan.
  27. Laat dit 10 minuten staan.
  28. Voeg nu het gehaktmengsel toe aan de groenten.
  29. Meng dit goed samen door goed te roeren.
  30. Laat eventueel nog even sudderen om.

Eet smakelijk!

Lekker met verse pasta, geroosterde pijnboompitten en nog wat parmezaanse kaas om te strooien.