Ruwe ongeraffineerde rietsuiker

 

Rietsuiker wordt gewonnen uit suikerriet. Het sap wordt ingekookt, gekristaliseerd, gezeefd en gecentrifugeerd. Een stroperige massa (melasse) blijft achter. Dit sap wordt geconcentreerd en volledig gedroogd. 

Ruwe rietsuiker wordt niet geraffineerd en wordt daarom ook wel volle rietsuiker, ongeraffineerde rietsuiker of ruwe rietsuiker genoemd. Uit ruwe rietsuiker wordt de melasse niet verwijderd, wat bij geraffineerde witte suiker wel het geval is.  

 

Ruwe ongeraffineerde rietsuiker bevat nog wel wat vitamines en mineralen maar dat is te verwaarlozen. 

Rietsuiker wordt door ons lichaam gezien als gewone glucose/fructose en verwerkt het ook precies zo. 

 

Ruwe ongeraffineerde rietsuiker wordt vaak gebruikt in biologische producten omdat bij biologische producten raffinage processen niet toe zijn gestaan.

 

Dus, de conclusie, kun je witte suiker beter vervangen door ruwe ongeraffineerde rietsuiker? 

Nee, ruwe rietsuiker bevat nog wel wat aan vitamines en mineralen die goed zijn voor ons lichaam maar de hoeveelheid is te verwaarlozen. Deze vitamines en mineralen kunnen we beter halen uit groenten en fruit.

 

Waarom staat de ruwe rietsuiker dan in de lijst met natuurlijke suikers die je goed kunt gebruiken bij het koken en bakken?

Door het simpele feit dat ikzelf buikpijn krijg van de gewone witte suiker en niet van de ruwe rietsuiker. Niets wetenschappelijk bewezen.