Voor 12 personen
Ingrediënten voor de bodem:
-
1,5 ei
- 2 eetlepels agave
siroop of honing
- 50 gram rijstmeel (of een ander meel)
- 50 gram kokosmeel (of amandelmeel)
- 0,5 eetlepel bakpoeder (van dr. Oetker is glutenvrij)
- 50 gram dadels in kleine stukjes
- 1 eetlepel kokosolie of geklaarde boter
- 50 milliliter "melk" (plantaardig of lactosevrij)
- 2 eetlepels rasp van een sinaasappel
- 200 gram geraspte wortels
- 50 gram gehakte pecannoten (of wat jou voorkeur heeft)
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel kaneel
- snufje zout
Ingrediënten voor de vulling:
-
1000 gram soja yoghurt, of Lactosevrije yoghurt van Arla (Jumbo)
- 6 a 8 eetlepels agavesiroop of honing
- 12 blaadjes blanke gelatine
- 2 theelepels vanille aroma of het merg van 2 vanille stokje
- scheutje citroensap
- 4 eetlepels water
- 1 theelepel xanthaangom
- 500 milliliter water
- 300 gram ruwe rietsuiker
- 2 vanillestokjes zonder merg (gebruik de stokjes van hierboven)
- beetje kaneel
- 3 kardemon peulen
- 1 steranijs
Ingrediënten voor de bovenlaag:
- 500 gram verse aardbeien
- 3 blaadjes rode gelatine
- 200 milliliter water
Benodigdheden:
- 1 mengkom
- 1 springvorm van 24 centimeter
- Bakpapier
- 1 grote kom
- 1 handmixer
- 2 kookpannetjes
- 1 kommetje
- Verwarm de oven voor op 175˚C
- Pak een grote kom en doe hierin de yoghurt met het merg van de twee vanillestokjes. Gooi de stokjes niet weg! Zet dit aan de kant voor dadelijk
- Maak alvast de siroop voor in de vulling:
-
Zet 500 milliliter water op met 300 gram ruwe rietsuiker
- Doe erbij de 2 lege vanillestokjes, de 3 kardemonpeulen en de steranijs
- Breng dit aan de kook en laat dit op een zacht vuur pruttelen tot een siroop (controleer regelmatig, wanneer het stroperig is, mag het vuur uit). Dit kan een uurtje duren.
- Doe in een mengkom: rijstmeel, kokosmeel, bakpoeder, de dadelstukjes, kokosolie, sinaasappelrasp, speculaaskruiden, kaneel, zout
- Meng dit goed door elkaar
- Voeg nu de wortelrasp en de melk toe
- Meng dit goed door elkaar
- Klop het 1,5 ei samen met de honing of agavesiroop 5 minuten
- Voeg dit toe aan het deegmengsel
- Snijd de noten klein en voeg dit ook aan het mengsel toe
- Vet een springvorm en bekleed eventueel de bodem met bakpapier.
- Doe het deeg in de springvorm en druk dit gelijkmatig plat over de hele bodem. Zorg dat de bodem ongeveer overal even dik wordt voor een mooi eindresultaat. Om dit te checken kun je (wanneer
je deeg niet uitvloeit) de ring er even af halen om te controleren.
- Zet de springvorm in de oven en bak de bodem in 10 à 15 minuten gaar. Prik na 10 minuten met een satéprikker in de bodem. Wanneer deze er schoon uitkomt, is de bodem klaar. Wanneer de prikker
nog vochtig is, mag de bodem nog 5 minuten in de oven terug.
- Zodra de bodem klaar is, mag deze uit de oven om af te koelen. Haal de ring er niet af!
- Voeg aan de yoghurt en vanille de agavesiroop of honing toe
- Mix dit met de handmixer 10 minuten tot een luchtig mengsel.
- Voeg de zelfgemaakte siroop toe.
- Mix dit nogmaals goed door met de handmixer.
- Week de gelatineblaadjes in een bakje met water.
- Zodra ze zacht zijn, knijp je ze uit en doe je ze in een pannetje met 3 eetlepels water.
- Verwarm dit rustig totdat de gelatine op is gelost. Niet koken!
- De gelatine mag nu (na even afgekoeld te zijn) bij het yoghurtmengsel
- Mix dit alles nog even door met de handmixer
- Giet het yoghurtmengsel op de afgekoelde bodem.
- Let erop dat je tot maximaal 2 centimeter van de bovenrand afvult. Er moet namelijk nog wat bovenop.
- Snijd wat aardbeien doormidden en duw ze aan de zijkant naar beneden tot op de bodem. Let erop dat de aardbeien goed tegen de zijkant aangedrukt zitten. Dit geeft straks het gewenste effect
zoals op de foto.
- Zet de taart in de koelkast om op te stijven.
- Wacht een half uurtje
- Check de taart in de koelkast of de yoghurtlaag al op is gesteven.
- Zo ja, dan kun je de aardbeien in plakjes snijden en de bovenkant van de taart ermee decoreren.
- Week in een bakje 3 rode gelatine blaadjes
- Zodra deze goed zacht zijn doe je deze met een beetje water in een pannetje, zet dit op het vuur en los ze op.
- Dit mag bij 200 milliliter koud water
- Roer dit goed door
- Giet nu het rode gelatine mengsel over de aardbeien heen
- Pas op dat de aardbeien mooi in het patroon blijven liggen.
- Zet dit weer terug in de koelkast om op te stijven.
De taart is nu klaar!
*** Tip: Je kunt deze taart ook maken zonder de zelfgemaakte siroop die je aan het yoghurtmengsel toe voegt! Dan is hij zelf uitermate geschikt om bij het ontbijt op te eten.
*** Tip: mocht je wat yoghurt over houden, kun je de rest een muffinvorm gieten en dit in de koelkast zetten. Je krijgt dan mooie drilpuddinkjes die je op kunt eten als toetje na het avondeten.
Mijn kids vinden dit geweldig.