Gâteau Damier

 

Wat een prachtige Cake taart! Het was even oefenen maar bij de derde poging kwam hij er bij mij echt heel mooi uit. Deze op de foto is vierkant, maar de beschrijving beneden is rond.

 

Volledig gluten-, lactose-, en geraffineerde suikervrij.

 

Ingrediënten voor de cake:

  • 350 gram rijstebloem
  • 75 gram tapiocameel
  • 75 gram ketanmeel
  • 28 eetlepels honing of agave siroop
  • 500 gram geklaarde boter of lactosevrije margarine (bijvoorbeeld van Wajang)
  • 8 eieren
  • 1 eetlepel plantaardige melk (sojamelk of rijstemelk of lactosevrije melk)
  • Een beetje zout
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 1 zakje bakpoeder (dr. Oetker is glutenvrij)
  • 1 theelepel vanille aroma of het merg van 1 vanillestokje

Ingrediënten voor de frosting:

  • 400 gram geklaarde boter of lactosevrije margarine (bijvoorbeeld van Wajang)
  • 400 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Benodigdheden:

  • 2 springvormen van 24 centimeter doorsnede
  • 2 mengkommen
  • Handmixer
  • 2 spatels
  • Weegschaal
  • Eetlepels
  • 1 bakje
  • Steekringen van 24, 16 en 8 centimeter doorsnede (dit is vaak 1 setje)
  • Hakmachine of vijzel en stamper
  1. Verwarm de oven voor op 180˚C (geen hetelucht!)
  2. Vet de twee springvormen in.
  3. Leg op de bodem van de springvormen een bakpapier.
  4. Weeg alle ingrediënten af en zet ze klaar.
  5. Haal de margarine voor de frosting alvast uit de koelkast
  6. Mix de geklaarde boter voor de cake met de warme melk tot een zalf
  7. Voeg het zoetmiddel toe en mix tot een massa
  8. Doe de eieren 1 voor 1 toe en mix dit door elkaar.
  9. Zet de bak in een bak met heet water. Je kunt ook een au-bain-marie maken maar zorg dat het water niet gaat koken anders gaart het ei-mengsel en heb je klopei.
  10. Mix het ei-mengsel voor minstens 10 minuten. Het wordt nu erg luchtig en schuimig.
  11. Zet de mixer weg, we gaan verder met de spatel.
  12. Zeef beetje voor beetje al het meel en bakpoeder door het ei-mengsel. Spatel het rustig door.
  13. Wanneer al het meel is toegevoegd en goed gemengd, verdeel je het beslag gelijkmatig over twee kommen. Het is van groot belang dat in beide kommen evenveel beslag komt!
  14. Voeg aan de ene kom de cacao toe en spatel dit erdoor. Goed roeren!
  15. Voeg aan het andere deel de vanille toe en roer dit goed door elkaar
  16. Giet de beslagen elk in een springvorm.
  17. Zet ze in de voorverwarmde oven. Tip; zorg dat de springvormen plat staan.
  18. Zorg dat de ventilator (heteluchtoven) uit staat, anders rijst het beslag niet!
  19. Controleer na 30 minuten of de cakes gaar zijn door er met een prikker in te prikken. Komt de prikker er schoon uit, dan zijn de cakes gaar. De oven mag dan uit.
  20. Zijn de cakes nog niet gaar, laat ze nog even staan.
  21. Zet de deur van de oven niet open en haal de cakes nog niet uit de oven. Laat ze 30 minuten in een gesloten oven staan.
  22. Na 30 minuten mogen de cakes uit de oven maar haal ze nog niet uit de springvorm. Zet ze weg om volledig af te koelen.
  23. We gaan de frosting maken.
  24. Doe de kokosbloesemsuiker in de hakmachine en zorg dat de suiker tot poeder wordt gehakt. Mocht dit niet werken kun je dit eventueel ook met een  vijzel en stamper doen. De suiker moet zo fijn mogelijk worden.
  25. Doe de margarine of geklaarde boter in een mengkom. Doe daar de fijne suiker bij. 
  26. Mix nu met de handmixer totdat de suiker op is gelost in de boter.
  27. Voeg de cacao toe en meng dit nogmaals goed door.
  28. Zet dit even weg (niet in de koelkast, zodat het smeerbaar blijft)
  29. Pak de cakes en leg ze naast elkaar.
  30. Snijd ze horizontaal doormidden maar laat ze  op elkaar liggen. Je hebt nu 4 cakedelen. 2 witte en 2 bruine.
  31. Steek met de 24 centimeter doorsnede ring de zijkanten van de cakes om ze helemaal glad te maken.
  32. Steek met de 16 centimeter steekring in de 2 witte cakedelen (die nog op elkaar liggen).
  33. Steek met de 8 centimeter steekring in de 2 witte cakedelen (die nog op elkaar liggen).
  34. Doe hetzelfde bij de bruine cake.
  35. Haal alle ringen en rondjes van elkaar af en leg ze bij elkaar.
  36. We gaan de taart opbouwen. 
  37. Pak een grote witte ring
  38. Leg hier een middel bruine ring in
  39. Leg in de bruine ring een klein wit rondje
  40. Smeer de bovenkant rijkelijk in met de frosting
  41. Leg hier bovenop een grote bruine ring
  42. Leg in de grote bruine ring, een middel witte ring
  43. Leg in de middel witte ring, een klein bruin rondje
  44. Smeer de bovenkant rijkelijk in met de frosting
  45. Leg hier bovenop een grote witte ring
  46. Leg hier een middel bruine ring in
  47. Leg in de bruine ring een klein wit rondje
  48. Smeer de bovenkant rijkelijk in met de frosting
  49. Leg hier bovenop een grote bruine ring
  50. Leg in de grote bruine ring, een middel witte ring
  51. Leg in de middel witte ring, een klein bruin rondje
  52. Smeer de bovenkant rijkelijk in met de frosting 
  53. Smeer nu de zijkanten ook in met de frosting
  54. Zet de taart in de koelkast om op te stijven

Wanneer je cake aansnijd zie je van binnen een dambord effect. Vandaar de naam Gâteau Damier. Dit betekend in het frans dambord cake.