Lasagne

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 kleine knolselderij
  • 2 winterwortels
  • 50 gram spekjes
  • 500 gram gemengd gehakt
  • 100 milliliter witte wijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 pak lasagnevellen (glutenvrij)
  • Geraspte parmezaanse kaas

Voor de bechamelsaus:

  • 4 eetlepels ghee, geklaarde boter of lactosevrije margarine (wajang)
  • 4 eetlepels bloem (bijvoorbeeld glutenvrij, spelt, rijst)
  • 1/2 liter melk
  • 1/2 liter bouillon (runder of groenten)

Benodigdheden:

  • 1 grote bakpan
  • 1 klein kookpannetje van minstens 1 liter
  • 1 vierkante of rechthoekige ovenschaal
  1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  2. Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
  3. Snijd de knolselderij en wortel in kleine blokjes.
  4. Zet de grote pan op een middelhoog vuur en bak hierin het spek.
  5. Voeg de ui en knoflook toe en laat dit even meebakken.
  6. Let op dat het niet aanbrand.
  7. Doe nu de knolselderij en de wortel erbij.
  8. Als dit warm is, mag de tomatenpuree, oregano, zout, peper en paprikapoeder erbij. Laat dit goed doorwarmen zodat de tomatenpuree goed aanbakt.
  9. Wanneer de pan schreeuwt om vocht, mag de wijn erbij.
  10. Meng alles goed door elkaar en laat de wijn inkoken.
  11. Nu mag het gehakt erbij.
  12. Zorg dat het gehakt onder de groenten komt te liggen.
  13. Doe de deksel op de pan.
  14. Laat dit, onder af en toe roeren, bakken en doe de deksel op de pan.
  15. Wanneer het gehakt gaar is, nogmaals goed doorroeren. Nu is het gehaktmengsel klaar.
  16. Maak de bechamelsaus
  17. Gebruik in plaats van 1 liter melk een halve liter melk en een halve liter bouillon. Zie boven bij de ingrediënten voor de bechamelsaus. 
  18. Wanneer de bechamelsaus klaar is, wordt de lasagne opgebouwd.
  19. Begin met het gehaktmengsel
  20. Doe daar de bechamelsaus overheen.
  21. Dan bedek je dit met 1 laag lasagnevellen.
  22. Vervolgens weer een laag gehaktmengsel
  23. Dan bechamelsaus en weer een laag lasagnevellen.
  24. Dan weer gehaktmengsel, bechamelsaus en als bovenste laag geraspte kaas.
  25. Zet dit in de oven op de 2e richel. Na 45 minuten is de lasagne klaar.