Suiker

 

Een erg "leuke" film over suiker vind je op YouTube: THAT SUGER FILM

De film is vooral leerzaam over wat suiker doet in je lichaam.

 

Voor een kort uitleg over de witte tafel suiker heb ik onderstaand stuk gekopieerd uit het werkstuk van mijn dochter. Zij heeft in groep 5 een werkstuk gemaakt over haar " suiker allergie" (zoals wij het noemen).

 

Witte suiker, ook wel tafelsuiker genoemd, uit de winkel wordt gemaakt van riet- of bietsuiker uit de natuur. Suiker uit de natuur is niet wit maar bruin en is niet zo zoet als de witte suiker uit de winkel.

De riet- of bietsuiker uit de natuur is bruin van kleur. In de fabriek wordt de suiker schoongemaakt. Dit heet raffineren. De witte suiker uit de winkel heet geraffineerde suiker. Dit betekend dat er stoffen uitgehaald worden zodat de suiker wit wordt. Deze stoffen zijn eigenlijk heel erg belangrijk voor ons om suiker beter te kunnen verteren in ons lichaam. Maar omdat de bruine suiker minder mooi is en minder lang houdbaar is in zijn natuurlijk vorm, wordt hij schoongemaakt.

 

Onder deze link vind je allerlei tafel suiker vervangers. Ze hebben allen hun eigen specifieke smaak en geur.

Zo vind ik honing en agavesiroop een goede suiker vervanger bij het bakken. Maar ahornsiroop (met zijn sterke, aparte smaak) vind ik heerlijk in mijn muesli of over mijn aardbeien of muffins.