Kiemen

  

 

Bron: natuur diëtisten nederland

 

Kiemen zijn spruiten (uitlopers) van zaden, die door warmte en water voortkomen uit de kiem in het zaad. Deze spuriten bevinden zich in het prille stadium dat ligt tussen het zaad en de jonge plant. 

 

Kiemen zitten vol vitamines, mineralen, anti-oxidanten, eiwitten, enzymen en vezels.

 

Door het kiemproces wordt het zaadje voorverteerd waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam worden vergemakkelijkt.

Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen er ook voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudheid, griep en andere aandoeningen vermindert. 

 

Alle soorten zaden, granen of peulvruchten kunnen ontspruiten. Ontkiemde gierst, quinoa, daikonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fenegriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels. Ook broccolizaad, gierstkorrels, kikkererwten en zonnebloempitten zijn hiervoor geschikt.

 

Zelf bonen en zaden kiemen

Het is eenvoudig om dit zelf thuis te doen. Je hebt nodig:

  • Een grote (jam)pot
  • Vers water
  • Elastiek
  • Een stuik kaasdoek of katoen
  • Onbehandelde zaden, pitten of bonen

Vervolgens:

  • Spoel het zaad goed af. Doe het in de pot en bedek het met een paar centimeter afgekoeld gekookt water. Dek de pot af met kaasdoek of katoen, doe er een elastiek omheen en laat de pot een nacht op een warme donkere plaats staan.
  • Spoel s'ochtends het zaad af met koud water. Laat het goed uitlekken, want anders verrot het zaad. Zet het terug in het donker. Herhaal dit twee keer per dag tot het zaad gaat kiemen. Zet de pot nu in een hoek van 45˚ zodat de spuriten erin omhoog kunnen groeien.
  • Zet de pot vervolgens enkele uren in de zon op de vensterbank. Eet de kiemen dan op of bewaar ze luchtdicht afgesloten in de koelkast. Kiemgroenten zijn in de koelkast 2-3 dagen houdbaar. 

Kiemgroenten zijn verkrijgbaar bij groenteboeren, supermarkten en natuurwinkels. 

  • Adzukikiemen; familielid van de sojaboon. De adzukikiemen hebben een neutrale smaak en worden dan ook vooral in combinatie met andere kiemen gebruikt (zie kiemmix) vooral in groetenschotels, salades en soepen. 
  • Broccosprouts; Zachte broccoli smaak, met een hint van radijs. Op sandwiches en in salades. Supergezond door de bijzondere inhoud stof SGS. 
  • Alfalfakiemen; de populairste kiemgroente, is met bijna elk gerecht te combineren. Alfalfa is het mooiste toefje op uw salade en maakt van uw gewone broodje kaas een echt broodje gezond! Alfalfa ziet er uit als een soort mini taugé en is enorm gezond, want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D, E en K) en mineralen. 
  • Coriandersprouts; Uitgesproken koriander smaak met een vleugje citroen. Gebruik: Aziatische en Mexicaanse keuken, curry's en heerlijk bij visgerechten. Zowel rauw als geblancheerd. 
  • Erwtenasperges; De basis is een gewone groene erwt die een in een aantal dagen uitgroeit tot een mooie kiem die er uitziet en smaakt als een mini-asperge. Wordt veel gebruikt als versiering van salades; knapperig, fris en goed houdbaar. 
  • Garlicsprouts; Iedereen die tot nu toe kennis gemaakt heeft met de Garlic Sprouts was verrast; die smaak… niet te scherp, gewoon lekker zacht, maar onmiskenbaar knoflook.
  • Greenpeez; Zeer decoratieve groene kiem. Knapperig met de frisse smaak van verse peultjes. Als garnering, in salades of even kort stomen, heerlijk!
  • Kikkererwtenkiemen; De Kiemen van de kikkererwt (of Kekererwt) zijn bij uitstek geschikt om te roerbakken of te verwerken in soepen, salades. Ook geroosterd of gefrituurd heerlijk in salades. De kiemen wassen voor gebruik. Je kunt ze rauw eten, maar in het algemeen wordt er aangeraden ze te stomen of te blancheren. 
  • Linzenkiemen; Prima als rauwkost te gebruiken, maar gestoomd zijn ze nog lekkerder! Deze mooie (dubbele) kiemgroente is licht verteerbaar en leent zich zeer goed voor verwerking in soepen en salades. Ze bevatten; B1, B2, C en ijzer. Tip: linzenkiemen 10 minuten stomen, daarna besprenkelen met olijfolie(en/of azijn), Strooi er wat oregano of basilicum over + komijn of karweizaad. 
  • Preikiemen; Preikiemen hebben een bijzonder duidelijke preismaak, pittig en kruidig. Deze kiemen smaken vooral goed bij visgerechten; een plukje op de salade of op geitenkaas. 
  • Radijssla; Een pittig kiempje! Niet voor niets kreeg deze radijskiem ooit de bijnaam 'Hot Sprouts' de eerste hap is fris, maar na 2 seconden komt de echte radijssmaak vrij. 
  • Rettichkiemen; Het groene broertje van radijssla,met een fris & pittige smaak, iets minder peperig dan radijssla. 
  • Rode bietenkiemen; Hebben een licht gronderige smaak,net even anders en neutraal in combinatie met andere groenten. Maar het is die fantastische rode kleur die als decoratie uw bord tot een feestje maakt. Rauwkostsalade met noten in een witlofblad; even wat bietenkiemen erop: een prachtig resultaat. 
  • Rode kool kiemen; Fris smakende kiem met een zeer aantrekkelijke lichtpaarse kleur. Rode Kool kiemen smaken goed bij diverse soorten kaas, vooral bij geitenkaas. 
  • Tarwekiemen; heerlijk zoet en licht verteerbaar. Niet te verwarren met de "tarwekiemen"die de bakker op de hoek in zijn brood doet: dit is gewoon geweekte tarwe. Echte tarwekiemen zijn een enorme bron van vitamine E en smaken nog eens heerlijk ook in bijv. fruitsalades en muesli's. Tarwekiemen worden o.a. ook gebruikt om "Sproutbread" te maken: een supergezond broodje!
  • Taugé; Deze kiemgroente kent iedereen vooral uit de chinees/Indische keuken. Taugé is lekker fris en knapperig, smaakt heerlijk in groenteschotels en soepen, maar doet het ook prima in salades. -wassen voor gebruik
  • Venkelkiemen; Zeer opvallend door de frisse anijssmaak. Perfect bij visgerechten of op een broodje (geiten- of schapen) kaas en bij nagerechten, bijvoorbeeld als garnering op ijs! 
  • Zonnebloemkiemen; Een heerlijke olie/nootachtige smaak. De prachtige groene zonnebloemkiemen smaken heerlijk in salades, soepen en roerbakschotels, rauw of gesmoord. Even wassen voor gebruik. Rijk aan vitamine C en E, fosfor en calcium.
  • BroccoCress en BroccoSprouts; Een nieuwe variant binnen de productgroep kiemgroenten is Brocco: lekker en gezond. Eén product in twee verschillende vormen: BroccoSprout en BroccoCress. 
  • Microgroenten;  tuinkers, Daikon Cress en Rucola Cress. Microgroenten zijn bekend vanwege de heel aparte smaak, de hoge decoratieve waarde, een intensieve geur en een hoge gezondheidsbijdrage.