Melanzane alla Parmigiana

 

Dit heerlijke Italiaanse gerecht kost wat tijd om te maken maar dan heb je ook wat!

Ik maak hem met geitenkaas ipv mozzarella, puur omdat ik geitenkaas beter kan hebben. Uiteraard kun je ook lactosevrije mozzarella gebruiken.

Als topping gebruik ik Parmezaanse kaas.

Parmezaanse kaas is een harde kaas met weinig (melk-)suikers. Mocht je twijfelen, neem dan een kijkje op deze site

 

Melanzane is een bijgerecht. Je kunt er (glutenvrije) pasta bij koken of er een salade bij eten.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 Aubergines
  • 500 gr smakelijk en rijpe tomaten
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • bakolijfolie
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt (meer of minder knoflook naar smaak)
  • 15 gr basilicum, grofgehakt + 2 takjes extra
  • zwarte peper
  • olijfolie extra vergine
  • 2 bollen buffelmozzarella of een reep geitenkaas 
  • geraspte Parmezaanse kaas

 Benodigdheden:

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Staafmixer
  • Ovenschaal
  • Mandoline
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius op de hetelucht-stand.
  2. Snijd de aubergines met behulp van de mandoline in dunne lange repen.
  3. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hierop de repen aubergine.
  4. Bestrijk beide kanten van de repen met olijfolie en bestrooi 1 kant met peper en zout.
  5. Mocht je meer repen hebben dan er op je bakplaat passen; je kunt twee bakplaten bekleden en deze tegelijk in de oven zetten of de aubergines in 2 delen in de oven zetten. Het gaat erom dat de aubergine zijn vocht verliest. 
  6. Zodra de aubergines in de oven staan ga de tomatensaus maken.
  7. Hak de knoflook fijn.
  8. Vul de waterkoker (of een pan met water) en zet deze op totdat het kookt.
  9. Zet een kruis in de onderkant van iedere tomaat en doe ze in een kom.
  10. Giet het kokende water vervolgens over de tomaten heen. Het vel van de tomaten laat nu gemakkelijk los.
  11. Pel de tomaten en gooi het vel weg. 
  12. Snijd de tomaten in stukjes (pitjes hoeven er niet uit).
  13. Doe wat olijfolie in een kookpan en zet dit op een laag vuur.
  14. Doe de knoflook in de pan en wacht tot de knoflook glazig is.
  15. Let op dat deze niet aanbrand!
  16. Voeg nu de verse tomatenstukjes toe en zet het vuur wat hoger.
  17. Warm dit goed door alvorens de blikken tomaat toe te voegen.
  18. Doe de deksel op de pan.
  19. Laat dit zacht koken totdat de verse tomatenstukjes zacht zijn.
  20. Voeg nu de basilicum toe.
  21. Roer dit goed door de saus.
  22. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  23. Pureer de tomatensaus.
  24. Snijd de mozzarella of geitenkaas en plakjes.
  25. Zodra de aubergine klaar is (hij hoeft niet krokant te zijn maar wel "uitgedroogd") haal je hem uit de oven.
  26. Zet de oven op 200 graden celsius.
  27. We gaan nu de Melanzane opbouwen.
  28. Onderin de ovenschaal komt een laagje tomatensaus.
  29. Vervolgens een laag aubergine repen.
  30. Daarop komt een laag mozzarella of geitenkaas.
  31. Hierop komt weer een laag saus
  32. Vervolgens weer een laag aubergine.
  33. (je mag nog een etage maken met mozzarella of geitenkaas - tomatensaus en dan weer aubergine).
  34. Over deze laatste laag strooi je goed wat Parmezaanse kaas.
  35. Dit gaat een half uur in de oven.
  36. Ondertussen kun je het gerecht afmaken door bijvoorbeeld pasta te koken of een gegilde pompoen/venkel salade te maken. Ook lekker hierbij zijn gevulde portobello's